Sentiment or Testament?,

Salam Ata Sabri - Tarek Shabout - Haider Jabbar - 20 Februari till 4 April 2021

De generatie van onze ouders, net als deze van onze grootouders waren van er overtuigd dat hun kinderen een beter leven te gemoed gingen.
De oorlogen waren ten einde, de wetenschap zou alles oplossen en overwinnen.
Ondertussen weten we beter, conflicten, in het Midden-Oosten maar ook in andere regio’s blijven aanslepen, de oude en nieuwe Grootmachten kijken en sturen mee.
Vandaag moeten we ons, nu de kaap van 2 miljoen doden overschreden is, afvragen of deze huidige sanitaire crisis niet het moment is voor een nieuw begin.
Vandaag wankelt het normale bestaan, het gewone functioneren. Ook de kunst- en cultuursector kraakt in al zijn voegen.
Midden in de immense uitdaging om ons leven terug op de rails te krijgen tonen we  drie Irakese kunstenaars. Ze tonen elk op hun manier wat hun bestaan betekent, waar hun wereld vandaag om draait.
Salam Ata Sabri, vroeger keramist, werd tekenaar, dit vanwege de onmogelijkheid om zijn oeuvre af te bakken in normale omstandigheden. Zijn dagboek toont ons de kleur en het verhaal van het dagelijkse leven maar ook van het lijden in Irak.

Haider Jabbar en Tarek Shabout verlieten op twee  verschillende momenten dit dagelijkse leven, hun heimat, voor een beter leven, omdat het moest. De weg naar vandaag liep niet over een leien dak. Hoe m’n het ook wil, dit traject is getatoeëerd in hun kunstpraktijk. Onuitwisbaar, waarom zou het ook.
Vandaag, in tijden waar we wel allemaal iemand kennen die wankelt, twijfelt of zoekt zijn de werken van deze drie artiesten een fotografisch beeld van de wereld, hun wereld, die ons kan, moet helpen om het vandaag anders aan te pakken.
Aan de vooravond van een enorme uitdaging, een relance of wordt het een reset, is aandacht voor de geschiedenis en het verleden met oog op de toekomst misschien wel wat we allemaal nodig hebben.

20 February (16:00-20:00)is opening at Pedrami Gallery with group show of Salam Ata Sabri Haider Jabbar Shabout Tarek!
Curator: Philip Marquebreuck

Please follow Philippe Van Cauteren’s Intewieuw Salam Ata Sabri on 16 February 2021!

Here is the link for the book presentation of Salam Ata Sabri( in English):
Hierbij graag de link naar de boekpresentatie dinsdag 16 februari 2021:
http://smak.tv/BookPresentation_SalamAttaSabri

Next exhibitions

Past exhibitions